In gesprek met Bert ten Haaf

Een belangrijke inspiratiebron voor Bert ten Haaf is de quote van de Amerikaanse president Barack Obama: ‘Wij zijn de eerste generatie die de gevolgen van klimaatverandering aan den lijve ondervindt, en de laatste die er iets aan kan doen.’ “Ik vind het zo treffend geformuleerd. We zijn nog niet te laat, maar we moeten nu echt in actie komen, willen we de aarde leefbaar houden voor onze kinderen en volgende generaties.” Thuis heeft Bert zonnepanelen op het dak van zijn huis liggen. Ook heeft hij heeft alle lampen door ledverlichting vervangen, de spouwmuur na-geïsoleerd en andere energiebesparende maatregelen toegepast. “Dit heb ik zoveel mogelijk met lokale ondernemers gedaan, die ik ken vanuit het Ondernermersplatform van WeertEnergie.”

Bert ten Haaf is in Sittard geboren en opgegroeid in St. Joost. In Eindhoven volgde hij de HTS Werktuigbouw en later studeerde hij Bedrijfskunde aan de Nijenrode Business Universiteit. Zijn eerste baan had hij bij het adviesbureau MaxGrip en later ging hij werken bij het installatiebedrijf GTI (nu: Engie). “Zowel bij MaxGrip als GTI had ik een business development functie. Een combinatie van commercie, bedrijfskunde en techniek. Bij GTI zette ik energieconcepten voor de gezondheidszorg in de markt,” zegt Bert.

Bert vervolgt zijn loopbaan bij bouwbedrijf De Meeuw in Oirschot. In 2007 bedacht hij een bijzonder concept voor kinderopvang (BSO-box). De toenmalige staatssecretaris OCW, Sharon Dijksma, was bij de officiële opening in Driemond aanwezig en later verscheen er een artikel over in onder andere het NRC. “Het is zo mooi om iets te bedenken dat echt door mensen wordt gebruikt,” stelt Bert. Vervolgens is Bert bij de tegelfabrikant Mosa in Maastricht als business developer gaan werken. “Bij Mosa was ik betrokken bij de ontwikkeling van tegelsystemen voor de gevelbouw. Maar ik keek toen ook al met een schuin oog naar de energiehuishouding van gebouwen. Waarop kon energie worden bespaard?” Bert besloot voor zichzelf te beginnen en zette een bedrijf op dat zonnepanelen verkocht. “In deze tijd kom ik voor het eerst in contact met WeertEnergie. Ik adviseerde WeertEnergie gedurende het zonnepanelentraject voor particulieren en bedrijven.” Begin 2015 richtte Bert samen met Ruud van de Voort Soltronergy op. Een adviesbureau voor energieprojecten. “We zijn vanaf de eerste plannen voor het zonnepark op Altweerterheide erbij betrokken. Dat geldt ook voor de COOP-Store (coöperatieve buurtbatterij).

Wij merken dat WeertEnergie voorop loopt in het concreet maken van innovatieve methodes om duurzame energie op te wekken. Andere coöperaties zijn nog niet zo ver, maar zijn er lokaal wel hard mee aan het werk.” Het zonnepark op Altweerterheide is het eerste in Nederland waarbij een coöperatieve buurtbatterij wordt gecombineerd met grootschalige lokale opwekking van duurzame energie. De batterij wordt op verschillende manieren ingezet, om op die manier lokaal geplaatste centrale energieopslag rendabel te maken. “Tot op heden is dat de grootste uitdaging bij projecten met energieopslag. Bijzonder aan het project is de samenwerking tussen de verschillende partijen en de participatie. Samen realiseren we een uniek zonnepark in de gemeente Weert.”

Image

Mijn WeertEnergie