Warm Wonen in Weert krijgt boost

Warm Wonen in Weert krijgt boost

Het energiebesparingsproject Warm Wonen in Weert bestaat al langer, maar krijgt nu een nieuwe en krachtige invulling. “Het grote verschil is dat we bij de nieuwe versie van Warm Wonen in Weert de wijken intrekken. We gaan naar de mensen toe. Terwijl we hiervoor de mensen naar ons toe lieten komen,” vertelt projectleider Frans van Tuel. Lees hieronder meer over het project, maar ook welke steentje je als lid van WeertEnergie kunt bijdragen.

Warmte niet verloren lagen gaan


Volgens het Klimaatakkoord moet Nederland in 2050 aardgasvrij en C02 neutraal zijn. De gemeente Weert heeft de ambitie uitgesproken om in 2040 energieneutraal te zijn. Naast het opwekken van duurzame energie met zon en wind, is het belangrijk om de huizen geschikt te maken voor verwarming met lagere temperaturen. Op dit moment verwarmt een CV ketel water tot 70, 80 ºCelsius. Bij het inzetten van bijvoorbeeld warmtenetten is dat maar 30 tot 40 ºCelsius. Om te zorgen dat het in huis behaaglijk warm blijft, zullen de woningen goed geïsoleerd moeten worden. “Als er minder warmte verloren gaat, kan je met lagere temperaturen toe, verduidelijkt Frans van Tuel. 


Energielabel B

Warm Wonen in Weert helpt de mensen bij het energiezuinig maken van hun woning. Het Energielabel is daar een hulpmiddel bij. Om warmte van een lagere temperatuur vast te kunnen houden, is een goede isolatieschil om het huis nodig. Denk aan 10 cm isolatiemateriaal en HR++ glas in de ramen. Je komt dan uit op Energielabel B. “Het streven is om zoveel mogelijk particulierewoningen op te schalen naar Energielabel B. We richten ons specifiek op woningen die voor 1992 zijn gebouwd. In 1992 veranderden de bouwregels. Woningen gebouwd na 1992 hebben in principe Energielabel B. Huizen daarvoor niet. Tenzij mensen zelf iets aan hun huis hebben gedaan. Maar dat staat nergens geregistreerd.” 


Samenwerkingsverband

Het project Warm Wonen in Weert is een samenwerkingsverband tussen WeertEnergie, Wonen Limburg en de gemeente Weert. Op deze manier worden zowel de particuliere huisbezitters als huurders bereikt. Zodra het project Warm Wonen in Weert van start gaat, krijgen de mensen per wijk een checklijst via de post opgestuurd. Op de lijst kunnen mensen aangeven wat de huidige stand van zaken van hun woning is. Het zijn technische vragen, zoals type huis, totale woonoppervlakte, isolatie dak etc. 


Wijkgericht

Per wijk worden er straks bijeenkomsten georganiseerd, waar wordt uitgelegd hoe je bij Energielabel B komt en wat het oplevert en kost. Ook wordt er ingegaan op de subsidiemogelijkheden en financiering. Door het in kleine stapjes op te delen en rekening te houden met de persoonlijke situatie wordt het voor iedereen mogelijk om stappen in de goede richting te zetten. “Het hoeft niet allemaal tegelijk. Je kunt het over jaren uitsmeren. Maar belangrijk is dat je het in de goede volgorde doet en daar helpen de energiecoaches van WeertEnergie graag bij.” Het streven is om in ongeveer 4 jaar alle wijken en dorpen van Weert bezocht te hebben.

Checklijst

Op de bijeenkomsten kunnen mensen hun checklijst inleveren. Als beloning ontvangen ze een handig energiebesparend artikel. Lukt het je niet om alle gegevens in te vullen. Geen nood. We maken dan een afspraak om het formulier later samen bij je thuis in te vullen. Onder de mensen die daadwerkelijk op korte termijn stappen willen maken om hun huis energiezuiniger te maken, worden stimuleringsvouchers verdeeld. Zo kan er gratis een persoonlijk energieplan worden gemaakt of kan er een installateur langskomen om de verwarming opnieuw in te regelen. Vaak is dat lange tijd niet gebeurd. Het kan een besparing opleveren van ongeveer vijf procent.

Cirkel rond

Met het project Warm Wonen in Weert is de cirkel voor Frans bijna rond. Van huis uit is Frans bouwkundig ingenieur. Van 1983 tot 2013 werkte hij bij Hoechst in Weert, wat later Trespa International is geworden. Hij was er werkzaam in o,a, product- en systeemontwikkeling, certificering, sales management en market developmentIn 1972 verscheen het Rapport van Rome en in 1973 was de oliecrisis met de autoloze zondag. “Beide gebeurtenissen waren voor mij redenen om te kiezen voor de studie Bouwfysica. We konden niet op de oude voet doorgaan, er moest iets in de bouw veranderen. In 2013 startte ik als zzp’er het bouwadviesbureau Van Tuel Consult. Ik voel me thuis in deze materie en vind het leuk om nieuwe activiteiten te ontwikkelen. In het project Warm Wonen in Weert kan ik mensen helpen bij de overgang naar een duurzaam gebouwde omgeving.” 


Oproep

Dat het project Warm Wonen in Weert bij Frans van Tuel in goede handen is, is duidelijk. Maar hij kan het niet alleen. Daarom roept hij de leden van WeertEnergie op om te helpen en wel op twee manieren. “Ga met anderen in je wijk in gesprek over energie besparen. Attendeer mensen op de bijeenkomst in hun wijk. Maak mensen nieuwsgierig naar Warm Wonen in Weert. Daarnaast hebben we veel energieverkenners nodig, die samen met de mensen de checklijst invullen en het leuk vinden om ze bewust te maken en aan te zetten tot het nemen van eenvoudige energiezuinige maatregelen. Enige bouwkundige achtergrond is fijn, maar niet noodzakelijk. Je wordt van tevoren opgeleid en je gaat eerst samen met een ervaren energiecoach op pad.

Warm Wonen in Weert zou op 22 april starten met een bijeenkomst op Groenewoud. Vanwege het coronavirus is dat doorgeschoven naar een nog onbekende datum. Zodra er meer duidelijkheid is, informeren we u.

Image

Mijn WeertEnergie