Aan de slag - sept/okt 2023

Aan de slag - sept./okt.

In september brachten gedelegeerden van de gemeente Weert en de gemeente Mook en Middelaar een bezoek aan WeertEnergie. Ze waren zeer geïnteresseerd in de Warm Wonen Winkel. Later kregen ze een rondleiding over het zonnepark Altweerterheide met de buurtbatterij. 
 
Inhoudelijk ging het over de doelstellingen van verduurzaming en welke rol WeertEnergie daarin kan spelen. Bij de gemeente Mook en Middelaar zijn ze bezig met de integrale aanpak Landbouw-Groen-Gas. Met als voorbeeld Groenewoud Gas in St. Oedenrode. Andere gespreksonderwerpen waren local4local, groene zonnepanelen, participatie en de inzet van de batterij op het zonnepark Altweerterheide.

Verder heb ik afgelopen maand kennisgemaakt met Etienne Demeijer. Hij is 30 jaar en woonachtig op Leuken in Weert. Met zijn vriend Tom Reijnders is hij in het bezit van zo’n honderd ooien, ofwel vrouwtjesschapen. Samen zorgen ze daar met veel passie en liefde voor. Het wordt steeds lastiger om over graasgronden te beschikken. Vanuit deze complexiteit ontstond het idee om schapen te laten grazen op het zonnepark Leveroysedijk. Een win-winsituatie: de beheerder van het zonnepark heeft geen onderhoud voor wat betreft de begroeiing op het terrein en de schaapherders hebben voldoende gras voor hun ooien. Ze beschikken over een relatief grote kudde schapen en kunnen er derhalve voor zorgen dat het gras rondom en onder de zonnepanelen mooi kort blijft.

Daarnaast wil WeertEnergie het zonnepark Leveroysedijk natuur inclusiever maken door de stroken naast het hek in te zaaien met bloemenmengsel. Hiermee verkleur je het landschap en kies je voor een onderhoudsvriendelijke en duurzame oplossing. De bloemenmengsels bloeien niet in de winter, maar laten wel hun vrijgekomen zaadjes achter die zich opnieuw vormen tot (nieuwe) bloemen in het voorjaar.

Gemeentes en/of provincie verstrekken gratis bloemenmengsels voor projecten zoals deze. Mooi is dat erin het bestuur een imker aanwezig is. Om de duurzaamheid van dit idee nog meer te vergroten, zou het fantastisch zijn een aantal bijenkasten op de stroken te plaatsen. De bijen kunnen op hun beurt zorgen voor exclusieve WeertEnergie honing, een mooie aanvulling. Tot slot spreek ik de komende tijd ook nog met een andere schapenboer om te horen wat hij voor het bijhouden van het groen kan betekenen.

Image

Mijn WeertEnergie