In gesprek met Bram Boosten

Als een echte gastheer nodigt Bram Boosten iedereen uit om de Warm Wonen Winkel aan de Meikoel 3 in Weert, binnen te stappen voor gratis advies over duurzaamheid. “En … de koffie staat klaar,” zo verzekert hij. Bram is sinds medio januari 2023 de beheerder en gastheer van het infocentrum Duurzaamheid. Per 1 mei is hij er doordeweeks vier dagen en op de zaterdag aanwezig.
 
Iets voor 10.00 uur doet Bram Boosten (56 jaar) de rolluiken van de Warm Wonen Winkel omhoog. Vervolgens zet hij de beachvlaggen en het stoepbord buiten. Hij kijkt of alles in de winkel er goed bij ligt, zet de computer aan en maakt koffie. Je ziet hem denken: “Laat de bezoekers maar komen.”

Dat gebeurt. Een man van middelbare leeftijd stapt de winkel in met de vraag hoeveel zonnepanelen hij op z’n dak kan plaatsen? Dat rekensommetje heeft Bram snel gemaakt. Even later loopt de man tevreden naar buiten. Gaandeweg druppelen meer bezoekers binnen.

De dag gaat snel. “Ik vind het leuk om met de bezoekers en de binnenlopende vrijwilligers te praten. Ook ben ik me in duurzaamheid gaan verdiepen, maar ik kan nog veel van de energiecoaches leren.” Graag zou Bram de cursus Energiecoach willen volgen.

Bram Boosten is in Heerlen geboren. Hij heeft in meerdere Limburgse plaatsen gewoond, waaronder dertig jaar in Weert. Sinds vijftien jaar woont hij in Kelpen-Oler samen met zijn vrouw Marij en toy poedeltje Candy. Hij deed de opleiding elektrotechniek op de LTS en het kort middelbaar beroepsonderwijs (KMBO). “Ik vind het leuk om te klussen en iets in elkaar te zetten. Niks weggooien, eerst kijken of ik het kan repareren.”

Als kind kostte het traplopen, naar school gaan en andere activiteiten Bram veel moeite. Uit onderzoek bleek dat zijn longinhoud slecht 70% is en hij zwaar allergische astma heeft. “Ik ben allergisch voor huismijt.” In 1989 gaat hij voor de eerste keer naar het Zwitserse Davos. De berglucht doet hem goed. “Daar komen geen huismijten voor.” Er volgen meerdere verblijven in Davos en later het Astmacentrum Groesbeek. “Ook heb ik in een zuurstoftentje in het ziekenhuis gelegen.” Door goede medicijnen en sporten heeft hij echter al jaren geen last meer van astma.

Inmiddels werkt Bram drieëndertig jaar bij De Risse Groep in Weert. Eerst als kwaliteitscontroleur, productie-assistent en werkvoorbereiding. De laatste vijftien is hij gedetacheerd bij bedrijven en instellingen. “Zo ben ik conciërge geweest op meerdere basisscholen en de laatste jaren werkzaam bij Bibliocenter Weert.”

Of Bram zijn woning heeft verduurzaamd? Jazeker en hij heeft iedereen van het hofje, waar hij woont, aangestoken. “Ik ben begonnen met zonnepanelen op het dak en nu liggen er op alle daken panelen.” Bram woont in een huurhuis en huurt de zonnepanelen voor twee euro per maand bij de wooncorporatie Wonen Limburg. De opbrengst van de panelen is voor hem. Verder kookt hij op inductieplaten, die hij tweedehands heeft gekocht. Alle gloeilampen zijn vervangen door ledlampen en de CV ketel staat op 55 graden ingesteld. Sinds de hoge energieprijzen heeft hij zijn stookgedrag aangepast en staat de thermostaat niet hoger dan 17 graden. “Het meeste heb ik zelf gedaan. Voor mij staan functionaliteit en comfort voorop.”

Image

Mijn WeertEnergie