Waarom staan de windmolens weleens stil?

Waarom staan de windmolens weleens stil?

Op 27 september 2022 heeft de ‘Take over’ van de 3 windmolens plaatsgevonden. De bouw is afgerond en de exploitatie is in handen gegeven aan het assetmanagement van Eneco. Windpark Weert bv. is nu volledig eigenaar van de 3 windmolens. De bouwer Enercon uit Duitsland heeft nog garantieplichten. Bij een storing, en dat kan zeker nog plaatsvinden, komt een ploeg monteurs van Enercon de storing verhelpen. Vanuit de meldkamer bij Eneco wordt met digitale communicatie het functioneren van de molens op de voet gevolgd.

Redenen

Dat één of meerdere molens stilstaan, kan komen door onderstaande reden:

  • Storm
    Als het te hard waait worden de molen stilgezet om overbelasting van de molen te voorkomen. De grens ligt bij ca. windkracht 10. De molens stoppen door de wieken te verdraaien (pitchen) tot zij in vaanstand staan.

  • Slagschaduw
    De molens zijn zo geprogrammeerd, dat zij stilgezet worden voor een korte periode. Zo draaien de wieken niet bij schaduw over een woning. Als de schaduw weer voorbij is, starten de molens weer op. Bij bewolkt weer is het mogelijk dat de zon er plotseling tussen doorschijnt, terwijl de signaleringsapparatuur geregistreerd heeft dat er geen schaduw was. Dan ontstaat er toch nog onvermijdbare slagschaduw.

  • Overaanbod
    Als het op een zonnige dag hard waait en er beperkt stroom verbruik is, bijvoorbeeld in het weekeinde als vele fabrieken stilliggen, kan er een overaanbod van stroom zijn. Dan worden de molens tijdelijk stilgezet. Zonde natuurlijk, maar opslaan is nog vreselijk duur.

  • Onderhoud
    Als er werkzaamheden in de molen moet worden gedaan, wordt de molen stilgezet. Dat kan preventief onderhoud zijn, maar ook bij storingen kan dat nodig zijn.

  • IJs
    De molens zijn voorzien van ijsdetectie. In de winter kan zich bij lage temperatuur en zware sneeuwval ijs op de bladen afzetten. Het kan gevaarlijk zijn om dan door te draaien, omdat het ijs er af kan worden geslingerd en er ongelukken kunnen gebeuren. Maar ook de belasting op de wieken en de constructie van de molen kan deze extra verzwaring niet aan. De molens worden dan dus stilgezet.

  • Te weinig wind
    Bij windstil weer kan het gebeuren dat de kracht op de bladen zo gering is dat zij niet in beweging komen. Dat is het geval als de windkracht minder dan 2 bedraagt.
Image

Mijn WeertEnergie