Verduurzamen loont: doe je mee?

Verduurzamen loont: doe je mee?

WeertEnergie en Rabobank trekken samen op bij energietransitie

auteur: Bas Poell

Om de energietransitie lokaal te versnellen, slaan de coöperaties WeertEnergie en Rabobank Weerterland en Cranendonck de handen ineen. Het goede nieuws is dat iedereen in de gemeente Weert - zowel inwoners als ondernemers - mee kan doen met deze duurzame missie en dus ook mee kan profiteren van de voordelen. In deze serie laten we zien wat die samenwerking jou en het klimaat oplevert. Vandaag deel 1: voorzitter Kees de Korver van WeertEnergie.

In de zomer van 2013 richtte een groepje bezorgde en klimaatbewuste Weertenaren de coöperatieve vereniging WeertEnergie op. Gedreven door de morele plicht om de aarde schoon door te geven aan de volgende generaties besloten zij om samen hun eigen duurzame en betaalbare energie te gaan opwekken.

Bijna 8,5 jaar later is WeertEnergie een professionele organisatie met zo’n 400 leden. De coöperatie probeert de energietransitie in Weert op verschillende manieren te versnellen. Enerzijds door zelf zonne- en windenergie op te wekken en lokaal te verkopen. Anderzijds door het klimaatbewustzijn te vergroten en inwoners en ondernemers te helpen hun woning of bedrijfspand energiezuinig te maken. “Wat je aan energie bespaart, hoef je immers ook niet op te wekken”, zegt voorzitter Kees de Korver van WeertEnergie. De coöperatie wordt daarbij ondersteund door de Rabobank.

Het bewustzijn groeit

Ligt de lat wereldwijd al hoog, in Weert ligt-ie zelfs nog een stukje hoger. “In 2030 moeten alle woningen zover zijn aangepast dat ze van het aardgas af kunnen, zo heeft de gemeente zich ten doel gesteld. Tien jaar later moet heel Weert in z’n eigen energie kunnen voorzien. Geholpen door WeertEnergie krijgt die missie inmiddels duidelijk gestalte en stapelen de duurzame successen zich op. Een zonnepark met 6500 panelen in Altweerterheide levert bijvoorbeeld groene stroom aan zo’n 400 huishoudens. Verder worden steeds meer platte daken van bedrijfsgebouwen getransformeerd tot zonnedak. En langs de A2 verrijst momenteel een windpark met drie turbines die vanaf 2022 stroom gaan leveren aan circa 10.000 huishoudens. Kees de Korver: “De opbrengst van de duurzame energie die we aan onze leden verkopen, investeren we weer in onderzoek en nieuwe ontwikkelingen die de energietransitie verder versnellen. Denk aan het opwekken van nieuwe, groene energie, de toepassing van waterstof of het winnen van warmte uit oppervlaktewater. Daarnaast storten we per opgewekte kilowatt één euro in het Omgevingsfonds. Hiermee kunnen burgers zelf sociaal-maatschappelijke projecten in hun buurt financieren en daarmee dus de leefbaarheid op peil houden.”

Een energieneutrale wereld begint bij het besef dat het anders moet. Ook in Weert groeit dat bewustzijn. Ruim duizend gezinnen namen al deel aan het programma Warm Wonen in Weert waarmee WeertEnergie en de gemeente mensen via een energiescan helpen hun koopwoning te verduurzamen. Energiecoaches komen aan huis en geven advies. “Verduurzamen hoeft geen kostbare aangelegenheid te zijn, zoals nog vaak wordt gedacht. Met relatief eenvoudige maatregelen kun je al snel veel energie besparen en dus je energierekening omlaag brengen. Denk aan tochtstrips of folie achter radiatoren. Ook door je gedrag aan te passen, kun je maandelijks veel geld besparen. Bijvoorbeeld door de thermostaat een tandje lager te zetten of minder lang te douchen”, zo licht Kees toe.

Warm Wonen Winkel

Rabobank Weerterland en Cranendonck ondersteunt de energietransitie in Weert op verschillende fronten. Bijvoorbeeld door het financieren van wind- en zonneparken of door het verstrekken van groene hypotheken of andere financiële oplossingen om een woning te verduurzamen. Daarnaast helpt de bank WeertEnergie met kennis en netwerken. “Komend jaar gaan we samen een energiebeurs organiseren voor inwoners en ondernemers. Met lokale en betrouwbare leveranciers op het gebied van duurzaamheid. Voor veel mensen is de drempel om hun huis te verduurzamen nog hoog, merken we. Er zijn zoveel verschillende aanbieders en zoveel keuzes dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Met de energiebeurs proberen we die drempel te verlagen. Daarnaast openen we onder meer met hulp van de Rabobank een Warm Wonen Winkel in de binnenstad. In dit pand aan de Meikoel kan iedereen terecht voor voorlichting en advies rond duurzame energie. En zich natuurlijk aanmelden als lid van WeertEnergie zodat je de groene stroom thuiskrijgt die we als leden samen opwekken.”

De energie is voelbaar

Ook als het om haar eigen ambities gaat, legt de energiecoöperatie de lat hoog. “Volgend jaar rond deze tijd moet minimaal de helft van Weert onze energiecoöperatie kennen en hebben we ons ledenaantal substantieel verhoogd. Verder willen we nog veel meer mensen in beweging brengen om hun woning te isoleren en van het gas af te halen.” Zelf woont Kees in een vooroorlogs huis. “Een tijdje geleden, toen de gaskachel vervangen moest worden, ging ik op zoek naar mogelijkheden om mijn woning te verduurzamen. Via een kennis stuitte ik op WeertEnergie. Tijdens een ledenvergadering raakte ik zwaar onder de indruk van de ambities van deze coöperatieve vereniging. De energie is er in alle opzichten voelbaar.”

Image

Mijn WeertEnergie