Eerste molen staat!

De eerste molen staat!

En hij staat! Vrijdag 10 december zijn de onderdelen van de toren op hun plaats gehesen van de molen bij de Schoorbrug in Weert. Dat gebeurde met een enorm grote kraan van wel 150 meter hoog. Het opbouwen van de kraan heeft ruim 5 dagen geduurd.

Voor de opbouw werden de onderdelen van de mast horizontaal aan elkaar geschroefd. In die tijd was het viaduct in de Schoordijk afgesloten. Na de opbouw is de kraan door de bevoegde instantie gekeurd en goed bevonden.

Vervolgens is de elektronische installatie geplaatst, die dient voor de omzetting van de geproduceerde gelijkstroom in wisselstroom van 10 KV. Daaroverheen is het onderste torensegment geplaatst. Voor de opbouw van de molen is ruim een week nodig.

Bijzonder moment was de montage van de loodzware generator op vrijdag 17 december en de eerste wieken op zaterdag 20 december. Daarna wordt de kraan weer horizontaal gelegd en in 5 dagen gedemonteerd voor transport naar de molen langs de A2.

Hoewel de molen bij de Schoordijk van buiten gereed lijkt, moet er vanbinnen nog veel gebeuren, zoals de interne bekabeling, de personenlift, elektronica voor de besturing e.d. Dat werk wordt door medewerkers gedaan, die niet bij de bouw zijn betrokken. Hierdoor kan meteen met de opbouw van de volgende molen worden begonnen.

Image

Mijn WeertEnergie