In gesprek met Wim Hellebrekers

In gesprek met Wim Hellebrekers

Licht, in de vorm van TL-buizen, LED- of spaarlampen, is niet meer weg te denken in onze maatschappij. Vijfendertig jaar lang onderzocht Wim Hellebrekers voor Philips Lighting hoe je uit elektriciteit zo efficiënt mogelijk licht kunt maken. Inmiddels is hij gepensioneerd en sinds begin coronatijd lid van WeertEnergie.

Weerter routekaart energietransitie

Alles wat met duurzame energie en efficiëntieverbetering heeft te maken, heeft Wims interesse. Zo ook het rapport Weerter Routekaart Energietransitie. “Een zinvol en ambitieus rapport. Zeker, omdat Weert niet in 2050, maar al in 2040 een energieneutrale gemeente wil zijn. Weert wil dan evenveel energie gebruiken als dat er wordt opgewekt met behulp van duurzame energie.” In de routekaart gaat het vooral over het reduceren van het energiegebruik in woningen, gebouwen en mobiliteit. Bijvoorbeeld door te isoleren. Bij gebouwen gaat het om bedrijfspanden en overheidsgebouwen zoals sporthallen etc. “Met de genoemde cijfers ben ik gaan rekenen. Typisch is dat bij woningen een reductie van 42% als doel wordt gesteld. Terwijl dat bij gebouwen maar 14% is. Waarom is het verschil zo groot? Kijk je naar de reductiedoelstelling van mobiliteit dan is die met 51% ontzettend hoog. Het zou betekenen dat er in 2030 ongeveer 10.000 elektrische personenauto’s in Weert moeten rijden.”

Op de goede weg

Toch is Wim Hellebrekers optimistisch over de te realiseren doelstellingen van 2030. Met het project Warm Wonen in Weert worden de inwoners van Weert bewustgemaakt- en aangezet tot het nemen van isolerende maatregelen. “Prima als dat een vervolg krijgt. Kijk je verder naar het opwekken van groene energie dan zitten we op de goede weg. Richt je je alleen op windenergie dan zouden er in 2030 11 windmolens in Weert moeten staan. Maar ga je voor een mix van wind- en zonne-energie dan hebben we aan 5 windmolens en 20 hectare zonnecollectoren genoeg. Met het in aanbouw zijnde Windpark Weert komen we dan al een heel eind.”

Integraal

Zorgen maakt Wim zich daarentegen over de periode 2030 tot 2040. “Dan moet er veel gebeuren en dat kan Weert niet alleen. Er zullen integraal oplossingen moeten komen. Op regionaal en provinciaal niveau, maar ook nationaal en in Europees verband. Voor de langere termijn denkt Wim aan waterstof en mogelijk kernfusie. “Dat vraagt om grote investeringen. Als we niet goed opletten, kan de energietransitie zorgen voor een soort derde wereldoorlog.”

Electrotechnicus

Om de opmerkingen van Wim beter te kunnen begrijpen, is het goed te weten dat Wim van 1975 tot 1980 promotie-onderzoek heeft gedaan in de vakgroep directe energie-omzetting aan de Technische Universiteit Eindhoven. Daar ontwikkelde de in Echt geboren Limburger een nieuw type generator waarbij gas door een magnetisch veld gaat om energie op te wekken. “In Moskou is een energiecentrale gebouwd op basis van dit principe.” Vanaf 1980 ging Wim bij Philips werken. Door de oliecrisis in 1973 legde Philips zich steeds meer toe op het efficiënter maken van elektrische apparaten. Voor Wim betekende dat, met zo min mogelijk elektriciteit licht maken.”

Spaarlamp

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Wim aan de wieg heeft gestaan van de elektronische spaarlamp, en moderne TL-buizen. “Een LED lamp is eigenlijk het omgekeerde van een zonnecollector. Een zonnepaneel maakt van zonlicht elektriciteit. En een LED lamp maakt van elektriciteit weer licht. In beide zitten halfgeleiders en ze werken volgens een vergelijkbaar principe. Alleen is een LED lamp veel efficiënter dan een zonnecollector.”

Uit je eigen bubbel

Voor Philips heeft Wim twee jaar in West Virgina (Amerika) en twee jaar in Mexico gewerkt en gewoond. Ook reisde hij enkele keren naar China. “Wat me vooral is bijgebleven, is dat je rekening moet houden met de cultuur en status in andere landen. Ga dingen niet vanuit je Westerse blik omgooien, maar luister naar de lokale mensen. Kom uit je eigen bubbel en verplaats je in hun situatie.”

Vrijwilligerswerk

Na allerlei omzwervingen in Nederland, vestigde Wim zich met zijn gezin in 2000 in Weert en sinds 2013 op Laarveld. “Daar hebben we via Collectief Particulier Opdrachtgeverschap met vier gezinnen elk een woning gebouwd. “Het voordeel van deze constructie is dat je samen sterker staat, naar de architect en aannemer en je weet van tevoren al wie er in je buurt komt wonen.” In 2015 ging Wim met pensioen. Hij viel allesbehalve in een zwart gat. “Als eerste meldde ik me aan als vrijwilliger bij het net opgestarte Spark Tech Lab in Weert. Vervolgens richtte ik met een oud-collega een adviesbureau op om bedrijven te adviseren in verlichting.” Verder heeft Wim meegeholpen om 117 zonnepanelen op de accommodatie van AV Weert te leggen. Ontspanning vindt Wim Hellebrekers in het snelwandelen en kogelstoten bij AV Weert, de Kunstkring in Echt, lezen en zijn drie kleinkinderen.

WeertEnergie

Aan het begin van de coronatijd meldde Wim zich aan bij WeertEnergie. “Door mijn werkzaamheden in de verlichtingswereld, waarbij energie besparen een belangrijk element is, ging mijn belangstelling uit naar WeertEnergie. Op deze manier kan ik een kleine bijdrage te leveren aan de energietransitie en een CO2 vrije toekomst. Ik geloof echt in de coöperatieve aanpak, waarbij de lokale bevolking kan meeprofiteren en niet alleen de grote (energie-)bedrijven. WeertEnergie maakt op mij een goede indruk. Er zitten gepassioneerde mensen bij, die er echt voor willen gaan. Ik ben blij met de webinars. Op die manier zie ik welk gezicht waarbij hoort. Zodra het weer kan, kom ik graag met ze in contact.”

Image

Mijn WeertEnergie