Groene stroom uit je eigen regio

Groene stroom uit je eigen regio

Wat is er mooier dan de energie die WeertEnergie opwekt zelf af te nemen? Als leden van de coöperatie wek je samen groene energie op. Denk aan het zonnepark Altweerterheide, de daken van familie Wijen op Laar, sinds kort het dak van Nering Bögel en straks het Windpark Weert. WeertEnergie levert deze energie aan het allergroenste energiecollectief van Nederland: om | nieuwe energie. Vervolgens kun je als consument deze energie van WeertEnergie || OM afnemen. Groene stroom uit je eigen regio!

om | nieuwe energie

Bijna 50 lokale energiecoöperaties vormen samen om | nieuwe energie, het groenste energiecollectief van Nederland. In 2014 richtten de coöperatie TexelEnergie | om, Windunie en Urgenda samen Duurzame Energie Unie op. Sinds 2017 heten we officieel om | nieuwe energie”, vertelt Patrick Gouw, online marketeer van om | nieuwe energie. WeertEnergie is sinds 2015 lid.  

Zonder winstoogmerk


Op dit moment hebben al duizenden mensen de stap gezet om via om | nieuwe energie 100% lokaal opgewekte groene stroom af te nemen. “Ondanks het coronavirus is 2020 een goed jaar voor ons. Steeds meer mensen zien de noodzaak in om over te stappen op een energieleverancier die haar groene energie echt opwekt in Nederland. En juist nu is er veel behoefte aan een leverancier, waarbij de lokale gemeenschap aan zet is. Patrick hoopt dat deze trend zich doorzet. “Stel dat al onze lokale regio’s meedoen, dan zijn we blijvend €250 per jaar goedkoper! En daarmee halen we ook een van onze doelstellingen: écht duurzame energie voor zoveel mogelijk mensen in Nederland mogelijk en betaalbaar maken. Wij hoeven er niet aan te verdienen. Als enige zijn wij een landelijk coöperatieve energiemaatschappij zonder winstoogmerk. We geven het liever terug aan onze aangesloten coöperaties en de consument.”

Ondersteunt en ontzorgt

Coöperaties die aangesloten zijn bij om | nieuwe energie kunnen dankzij iedere nieuwe klant meer investeren in lokale duurzaamheid. Hoe meer leden van WeertEnergie stroom afnemen van om | nieuwe energie hoe groter het bedrag is dat terugvloeit naar WeertEnergie. Geld waarmee de coöperatie weer nieuwe projecten kan financieren. “Zo komt het geld weer ten goede aan de coöperaties." Verder ondersteunt en ontzorgt om | nieuwe energie coöperaties met allerlei marketingacties, zoals de hierom campagne waar WeertEnergie komend najaar ook aan wil deelnemen”, verduidelijkt Patrick.


Fair en transparant

om | nieuwe energie doet niet aan welkomstkortingen, maar investeert veel liever in lokale verduurzaming en het verlagen van de tarieven voor alle klanten.

"Wij geven geen welkomstbonus, maar doen je een fair en transparant aanbod.”

Wie op een prijsvergelijkingssite kijkt, ziet daarom dat om | nieuwe energie qua prijs niet de goedkoopste is. “We zijn binnen het segment van groene aanbieders één met de goedkoopste tarieven, maar op dergelijke sites wordt de welkomstkorting al voor je meegerekend. En ga je nou zelf aan de slag met het berekenen van tarieven, let er dan op dat je altijd de huidige tarieven van leveranciers met elkaar vergelijkt en dat je niet met je oude contract vergelijkt. De tarieven wijzigen namelijk iedere maand. Let er daarnaast op dat je altijd met hetzelfde volume aan energie rekent. Zo kun je bij de ene leverancier een aantrekkelijk bod krijgen, maar moet je toch bij je jaarafrekening bijbetalen voor je werkelijke energieverbruik.

Teruglevering

Dan nog iets over de teruglevering. Wanneer je teruglevert, kom je in aanmerking voor saldering. De eigen opwek wordt dan afgetrokken van je verbruik. Het restant van het verbruik wordt in rekening gebracht. Wanneer je meer terug levert dan verbruikt, ontvang je voor dat gedeelte het kale levertarief incl. btw. Het tarief dat je krijgt voor teruglevering is gelijk aan het tarief dat je betaalt; dit heet saldering. “Wij mogen maximaal het eigen verbruik salderen. Wanneer je op jaarbasis meer opwekt dan dat je verbruikt, krijg je voor de extra opwek een terugleververgoeding. Die is gelijk aan het kale levertarief incl. btw. Volgens de wet mogen we maximaal het eigen verbruik salderen en dat doen we ook.” Een voorbeeld: als je 3.000 kWh hebt verbruikt en 2.995 kWh hebt opgewekt, brengen we nog maar 5 kWh in rekening. Als je 2.995 kWh hebt verbruikt en 3.000 kWh hebt opgewekt, krijg je voor 5 kWh de terugleververgoeding.

Image

Mijn WeertEnergie