In gesprek met Wim Op den Buysch

In gesprek met ... Wim Op den Buysch

Wat hebben wetenschapsjournalist Simon Rozendaal, natuurkundige Richard Feynman, Jan Terlouw en ZZ Top met elkaar gemeen? Het zijn allemaal personen waar Wim Op den Buysch iets mee heeft. Maak kennis met Wim Op den Buysch, die sinds anderhalf jaar lid is van het Kennisplatform van WeertEnergie én de kartrekker van de pilot Aquathermie.

In mei wordt Wim zestig jaar. Hij heeft het plan om vanaf dit jaar het werkzame levente gaan afbouwen.  “Ik heb drukke banen gehad en vind het nu een goed moment om veel meer tijd te gaan stoppen in andere passies van mij.” 

Technische achtergrond

Wim is geboren en getogen in Weert. Samen met zijn vrouw Marian woont hij in de wijk Boshoven waar hij net naartoe is verhuisd. Hij heeft een technische achtergrond. Op de HTS combineerde hij natuurkunde en elektrotechniek. Wim heeft negentien jaar gewerkt bij Philips in Eindhoven binnen Research & Development. Daarna voor het Amerikaanse bedrijf Flextronics en de laatste vijftien jaar bij het Duitse Robert Bosch concern. Hier heeft hij op de inkoopafdeling wereldwijd contact met een veertigtal leveranciers over technische en commerciële zaken. 

Langeafstandwandelpadenlopen

Nu het werk minder wordt, komt er nog meer tijd vrij voor andere passies, zoals het langeafstand wandelpadenlopen. “Dit doe ik al meer dan dertig jaar samen met een vriend van de middelbare school.” De Kennedymars in Someren (80 km) hebben ze al vaak gelopen. Evenals het Pieterpad, Deltapad, Hertogenpad en vele andere bekende paden. “Lopend hebben we heel Nederland al doorkruist. Ook hebben we vaak bergtochten gedaan met rugzak. In de zomer ga ik graag met mijn vrouw naar de bergen.”

Het mooie aan wandelen vindt Wim dat je onderweg van alles tegenkomt. “Neem het gebied onder zeeniveau met al zijn monumenten en constructies voor de strijd tegen het water. Of plekken waar vroeger veldslagen waren. Al lopend kom je er heel dichtbij en je passeert het langzaam, waardoor je het uitgebreid kunt zien.” 

Geschiedenis en archeologie

De veldslagen en monumenten brengt ons bij een volgende passie van Wim: geschiedenis en archeologie. Wim is lid van het Geschied- en Oudheidkundig genootschap De Aldenborgh in Weert en in 2018 heeft hij veel tijd gestoken in de zoektocht naar het graf van de Graaf van Horne. Wim zocht naar een techniek om eenloden grafkist diep in de bodem te kunnen vinden. “De kist met het lichaam is toen niet gevonden. Maar met de reconstructie van het Stadspark en kasteel kan dat later alsnog gebeuren. Wellicht dicht bij de kapel die vroeger midden in het kasteel lag. Het vinden zou een gebeurtenis van nationale allure kunnen worden. 

Altijd in voor een goed verhaal

Wim heeft een brede interesse en leest veel. Of het nu gaat om geschiedenis, wetenschap, economie, techniek, duurzaamheid of filosofie. “Ik ben altijd in voor een goed verhaal. Het gaat dan om een degelijk verhaal, dat goed onderbouw is. Met goede argumenten en geen losse flodders.” Dat is ook de reden dat Wim de wetenschapsjournalist Simon Rozendaal van Elsevier volgt. “Hij zegt verstandige dingen over duurzaamheid en de klimaatdiscussie. Hij zegt niet zomaar iets, maar geeft onderbouwt zijn mening met wetenschappelijke argumenten.” Dat geldt ook voor Jan Terlouw die volgens Wim altijd wijze woorden spreekt. Jan Terlouw is naast schrijver en politicus, ook een bèta-wetenschapper. Wim ontmoette Jan Terlouw vorig jaar in een weektijd twee keer. “De eerste keer tijdens een energiebeurs in het Evoluon in Eindhoven. En de tweede keer in de bibliotheek van Eindhoven, waar Jan Terlouw een lezing hield samen met zijn dochter. 

ZZ Top

En dan nu de passie voor de Amerikaanse rockband ZZ Top. Beter bekend als de mannen met baarden en gillende gitaren. Wim is al 30 jaar een groot fan. “Het begon in 1986 in Tokio. Ik werkte toen voor Philips in Tokio en bezocht daar een concert van ZZ Top. Vervolgens ben ik aan ze blijven plakken.” Vorig jaar bezocht Wim nog een concert in Keulen en natuurlijk was hij ook bij hun optredens op Bospop. “De muziek klinkt goed in mijn brein en het zijn grappige figuren met die baarden.” 

WeertEnergie

Door zijn technische interesse kwam Wim bij WeertEnergie terecht. “Ik vind het interessant om bij de ontwikkelingen van duurzame energie betrokken te zijn en mijn kennis en visie te delen. De hele maatschappij is zoekende welke kant het op moet. WeertEnergie opereert ook in dat speelveld. Het is goed dat WeertEnergie aan het professionaliseren is. Want het gaat om belangrijke zaken.

Tot slot, is Wim betrokken bij het Filosofisch Café Socrates en een politieke partij. Hij wordt blij van een goede maaltijd en van samen met zijn vrouw Marian leuke dingen doen.

Image

Mijn WeertEnergie